Založ si blog

Protesty proti Trumpovi sú protestami proti dejinám USA

Trumpov zákaz vstupu na pôdu USA občanom siedmich moslimských krajín nie je v histórii Spojených štátov nič nové. Raz sú to Číňania, potom ľudia s HIV a epilepsiou. Nariadenie Trumpa sprísňuje podmienky vstupu do USA a nie je to prvý krát, kedy sa vstup sťažoval ľuďom na základe ich etnickej a rasovej príslušnosti alebo dokonca politického presvedčenia.

Ponúkam vám prehľad podobných zákazov, aký vydal Donald Trump

 

The Chinese Exclusion Act 1882 podpísaný prezidentom Chesterom A. Arthurom

Tento zákon mal chrániť Spojené štáty pred lacnou pracovnou silou z Číny. Bol to prvý zákon v histórii USA, ktorí zakazoval vstup ľuďom na základe ich etnickej príslušnosti. Taktiež sa tento zákon týkal aj Číňanov, ktorí už boli usídlení v USA. Ak vycestovali, pri návrate museli nanovo získať papiere potrebné na povolenie k vstupu. Tak ako aj teraz dochádzalo k odlúčeniu rodín.

chineese

Nebudem vypisovať celý kontext, som si istá, že ak vás podrobne zaujíma delenie na kvalifikovanú a nekvalifikovanú pracovnú silu z Číny, na niektoré pozmeňujúce návrhy a na celé pozadie tohto nariadenia, internet vám pomôže.

 

Odmietnutie utečencov z radov Židov počas II. Svetovej vojny prezidentom Franklinom D. Rooseveltom

Situácia medzi rokmi 1941 – 1952 sa veľmi podobala tej dnešnej. USA sa báli, že medzi Židmi utekajúcimi pred masovým vyvražďovaním sa môžu vyskytovať aj špehovia nacistického Nemecka, ktorí by mohli USA škodiť.

lead_960

Známy je prípad lode St. Louise, ktorá v roku 1939 pripláva k pobrežiu USA (presnejšie k pobrežiu Kuby) a viezla 937 utečencov, prevažne Židov. Úrady donútili loď vrátiť sa do Európy, kde sa neskôr asi štvrtina cestujúcich stala obeťou holokaustu.

 

 

Anarchist Exclusion Act 1903 podpísaný prezidentom Theodorom Roosveltom

Tento zákon dopĺňal skoršie zákony o prisťahovalectve a zavádzal nové skupiny „nechcených“. Boli medzi nimi ľudia s epilepsiou, žobráci a dovozcovia prostitútok. Avšak taktiež tu nachádzame skupinu pomenovanú ako „anarchisti“, ktorým bol vstup odopretý na základe ich politického presvedčenia. Historický kontext pochádza z roku 1901, kedy bol prezident William McKinley smrteľne postrelený anarchistom Leonom Czolgoszom, synom poľských imigrantov.

 

Internal Security Act 1950 podpísaný prezidentom Harry Trumanom

Zákon sa týkal komunistov. Všetci, ktorí inklinovali čo i len k ideológii komunizmu, boli deportovaní. Bolo medzi nimi aj veľa vysokoškolských profesorov a veľmi vzdelaných ľudí, ktorí mali tú smolu, že čítali Marxa. Dokonca aj seriálu M.A.S.H. sa dotkol tento zákon a jedna epizóda s názvom „Kto si, Margaret“ je venovaná práve tejto legislatívnej úprave.

 

61-mccarranact-poster

61-mccarranact-poster-860x280

Zákaz vstupu Iráncom z roku 1980 podpísaný prezidentom Jimmy Carterom

Zákaz bol súčasťou sankcií voči Iránu a reakciu na drámu po prepadnutí americkej ambasády v Teheráne, keď boli 52 Američania držaní 444 dní ako rukojemníci.

 

Zákaz vstupu ľuďom s HIV z roku 1987 podpísaný prezidentom Ronaldom Reaganom

Aj tento zákon mal rasový podtón. Občania USA boli nevraživo naladení voči prisťahovalcom z Afriky a v každom jednom videli možnosť nakazenia sa HIV. Panovalo nesprávne presvedčenie, že HIV sa môže šíriť respiračne a iba obyčajným malým fyzickým kontaktom s nakazenou osobou. Tento zákaz bol zrušený až v roku 2009 Barackom Obamom, proces však začal jeho predchodca George W. Bush.

USA v čase platnosti zákazu patrili ku krajinám ako Arménsko, Bangladéš, Brunej, Irak, Líbya, Moldavsko, Omán, Katar, Rusko, Saudská Arábia (zákaz sa zrejem zruší), Srí Lanka, Južná Kórea a Sudán.

 

Nakoniec je potrebné napísať, že do veľkej miery sú práve Spojené štáty a menovite administratívy otca a syna Bushovcov a Billa Clintona zodpovedné za narušenie rovnováhy v Ázii a severnej Afrike. Na druhej strane sa Spojené štáty aktuálnym Trumpovým zákazom prejavili ako veľmoc. Veľmoc sa nepozerá na životný príbeh jednotlivca a v snahe ochrániť samú seba nariaďuje prísnejšiu kontrolu pre všetkých prisťahovalcov a nie len pre tých bez rodín. Štát nemá svedomie, svedomie majú ľudia. Štát sa správa tak, aby chránil svojich občanov a len preto, lebo si zopár ľudí myslí, že islamský radikalizmus nie je bezpečnostná hrozba, nebude štát solidárny s každým emigrantom, ktorý povie, že doma to nie je bohvie čo.

Prísnejšia kontrola utečencov nie je podľa mňa nič diskriminujúce, naopak, pokiaľ sa predíde incidentom, v ktorých sú aktérmi nezvládnuteľní imigranti (minimálne sa vytipujú rizikové osoby), bude sa v Európe a v celom západnom svete pokojnejšie žiť aj slušným a mierumilovným moslimom. A, prosím, ak máte na jazyku niečo ako „mierumilovný moslim neexistuje“, neobťažujte sa tento blog ani komentovať. Existujú ich totiž milióny.

 

P.S. : Na prvý filmový večer v Bielom dome (pravidelná akcia) vybral Donald Trump film Hľadá sa Dory. Malá rybka hľadajúca svojich rodičov je naozaj príznačná pre prípady, ktoré Trumpov zákaz mnohým rodinám spôsobil.

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148875x
Priemerná čítanosť článkov: 6473x

Autor blogu

Kategórie