Založ si blog

Poskytuje George Soros morskú taxislužbu Islamskému štátu?

Fakt, že časť obyvateľstva žije v presvedčení, že za všetkým je Soros, Židia a práškovacie lietadlá je síce smutný, ale neznamená to, že George Soros je čistý ako ľalia. Taktiež sa nestotožňujem s praxou udržiavania týchto ideí mimo verejnej diskusie, aj keď sú opodstatnené, neprispeje to k zvýšeniu racionálneho myslenia medzi pospolitým ľudom.

Hlavný prokurátor Katánie na Sicílii Carmelo Zuccaro 17. februára 2017 povedal, že pracovná skupina skúma, ako môže byť prepojené financovanie pašeráckych a humanitárnych lodí, ktoré operujú pri pobreží Líbye.

Súdna pracovná skupina vykonáva „analýzu“ – nie trestné vyšetrovanie – z obavy, že niektoré humanitárne lode môžu pracovať s pašerákmi, uviedol Zuccaro pre agentúru Reuters v telefonickom rozhovore.

„Minulé leto sme videli niečo, čo sme nikdy predtým nevideli: Občas pracovalo 13 lodí prevádzkovaných mimovládnymi organizáciami naraz,“ povedal. Katánia na východnom pobreží Sicílie je v blízkosti prístavov, kde končí väčšina zachránených migrantov.

Obavy prokurátora sú založené na skutočnosti, že operácie sú nápadne dobre financované a tiež na svedectvách samotných migrantov.

V minulom roku prišlo na lodiach do Talianska rekordných 181 000 migrantov a väčšina z nich bola zachránená na mori. Viac ako 90 % prišlo z Líbye.

Nie všetky záchrany vykonávajú talianska pobrežná stráž a námorníctvo, ale podieľajú sa na nich aj súkromné lode, plavidlá, ktoré spolupracujú s hraničnou agentúrou Európskej únie FRONTEX.

Štyri skupiny kontaktované agentúrou Reuters, ktoré v minulom roku prevádzkovali súkromné záchranné lode, uviedli, že boli financované darmi najmä od súkromných občanov, s niektorými príspevkami od nadácií, spoločností alebo prostredníctvom obchodných partnerstiev a štátnych dotácií.

V marci vystúpil Carmelo Zuccero pred výborom talianskeho parlamentu, aby podal správu o pokračujúcej akcii.

Talianskym vyšetrovateľom sa podarilo získať prepis telefonátu pašerákov a humanitárnych pracovníkov. Nie je však isté, či ho budú môcť použiť v prípadnom súdnom procese.

Zuccero uviedol dôkaz, že pašeráci v Líbyi a ďalších severoafrických pobrežných štátoch, často údajne prepojených s ISIS alebo s inými zločineckými skupinami, koordinovali prepravu desiatok tisíc nezákonných migrantov do Talianska. Zuccaro predložil dôkaz, že obchodníci s ľuďmi buď na pevnine, alebo na palube lodí priamo volajú väčšie záchranné lode financované mimovládnymi organizáciami, aby zabezpečili presun utečencov.

Zuccaro oznámil, že jeho kancelária vyšetruje to, čo nazýval „abnormálnym“ množstvom finančných prostriedkov, ktoré umožňujú aj malým agentúram prenajať lode. Talianske úrady doteraz odhalili najmenej desať súkromných neštátnych organizácií, medzi nimi niekoľko mimovládnych organizácií financovaných americkým špekulantom s hadgeovými fondmi Georgom Sorosom a jeho Open Society Foundations.

Prokurátor Zuccaro tiež povedal, že „uľahčenie nelegálneho prisťahovalectva je trestným činom bez ohľadu na zámer“. Konštatoval, že Taliansko vyšetruje islamskú radikalizáciu vyskytujúcu sa vo väzniciach a táboroch, kde sú prisťahovalci umiestnení. Európsky komisár pre prisťahovalectvo Dimitris Avramopoulos uviedol, že približne 80 % severoafrických migrantov prichádzajúcich do Talianska nemá zákonné právo na azyl. Mnohí z nich boli údajne v zločineckých gangoch, ktoré sa objavili po americkom bombardovaní v Líbyi v roku 2011 a zabití Kaddáfího, ktoré vrhli krajinu do anarchie.

Oficiálna agentúra EÚ na ochranu hraníc a pobrežia FRONTEX vo svojej správe o analýze rizík z roku 2017 uvádza, že „stredné Stredozemie sa stalo hlavnou cestou pre afrických migrantov do EÚ a je veľmi pravdepodobné, že to tak zostane aj v dohľadnej budúcnosti. Konkrétne 89 % migrantov prišlo z Líbye.“

FRONTEX upozornil na možnosť, že obchodníci s ľuďmi vyvážajú migrantov na more na základe vopred dohodnutých tajných zmlúv s mimovládnymi organizáciami, ktoré ich „zachránia“ a potom ich na svojich lodiach privážajú do Talianska „ako taxíky“.

Taliansky admirál Enrico Credendino, veliteľ operácie EÚ proti obchodovaniu s ľuďmi, uviedol, že lode mimovládnych organizácií sa blížia k líbyjskému pobrežiu, aby pritiahli migrujúce lode v tme. „V noci používajú veľké svetlomety; obchodníci s ľuďmi ich vidia a posielajú člny (prepravujúce migrantov) smerom k svetlám,“ povedal. Potom sa dostanú na palubu väčších lodí mimovládnych organizácií na cestu do Talianska.

Talianske vyšetrovanie naznačuje, že flotila „charterových lodí“ je financovaná neziskovými organizáciami, ktoré zase získavajú peniaze od finančného špekulanta a proklamovaného filantropa Georgea Sorosa. Problém je však v tom, že ním financované nevládne organizácie nezákonne spolupracujú s gangmi pašerákov ľudí a tie sú v Líbyi takmer bez výnimky napojení na lokálne bunky Islamského štátu.

Správa spoločnosti Quilliam z roku 2017, ktorá je súkromným britským think-tankom, tvrdí, že ISIS alebo Islamský štát (IS) sa podieľa na obchodovaní s ľuďmi do Talianska. Ich správa uvádza: „Kým niektorí utečenci musia platiť pašerákom sumu do výšky 560 dolárov za prechod na pobrežie Stredozemného mora, IS využívajúc túto trasu, ponúka voľný prejazd tým, ktorí sa chcú pripojiť k IS … Tí, ktorí dosiahli pobrežie Stredozemného mora, získajú až 1000 dolárov za vstup do organizácie.“

Aj v dôsledku migračnej krízy sa Európska únia otriasa v základoch a Taliani vznášajú vážne podozrenie, že tento exodus z nemalej časti financuje George Soros. Znamená to, že si tento pán na burze vsadil na rozpad únie?

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148791x
Priemerná čítanosť článkov: 6469x

Autor blogu

Kategórie