Založ si blog

Preventívny úder USA proti Severnej Kórei je vysoko pravdepodobný

Škála možností, ako vyriešiť Severokórejskú krízu, sa zmenšuje a v našich končinách sa zmôžeme len na spokojnosť s Macronovými víťazstvami. Európa je pre nás životne dôležitá, ale zásadné geopolitické udalosti, ktoré môžu ovplyvniť aj Slovensko, sa odohrávajú na opačnej strane zemegule. Na Kórejskom polostrove sa schyľuje k vojne.

 

O čo ide v Severokórejskej kríze

Žiadna vojna nie je jednoduchá a len historickí analfabeti môžu tvrdiť, že je. Severná Kórea je momentálne schopná zasiahnuť raketami „zem – zem“ Japonsko, Soul, Čínu či Rusko a čoskoro zrejme aj Los Angeles. Severokórejský režim už má k dispozícii rakety na tuhé palivo, ktoré je možné nasadiť oveľa rýchlejšie a s menším rizikom predčasného vyzradenia útoku ako rakety na palivo tekuté. Rusko a Čína nie sú primárnymi terčmi severokórejského režimu. To sa však nedá povedať o Spojených štátoch, ako aj o Japonsku a Južnej Kórei, kde sú USA mimoriadne angažované.

Spojené štáty si túto hrozbu uvedomujú dlhšie, a to je dôvodom, prečo má Trump čínskeho prezidenta Xi Jinpingina „na drôte“ denne. USA najprv vyžadovali od Číny len spravodajské informácie, aby zistili, ako ďaleko je Kim Čong-un so svojim jadrovým programom. Po tom, ako Američania vyhodnotili, že situácia je alarmujúca, začalo sa takmer neprerušované rokovanie o urovnaní krízy. Avšak v dnešných dňoch to už vyzerá, že miesto pre diplomaciu sa zmenšuje a bodaj by som sa mýlila, ale vojna môže vypuknúť každým dňom. Preventívny úder USA proti Severnej Kórei je vysoko pravdepodobný.

Čína tlačí na Severnú Kóreu

Čína je najväčším obchodným partnerom Severnej Kórei.

  • V marci 2016 Čína zakázala svojim firmám najímať severokórejských robotníkov, ktorí prinášali svojimi mzdami 2,3 miliardy dolárov ročne ekonomike Severnej Kórei.
  • Vo februári 2017 Čína prestala v súlade so sankciami uvalenými OSN dovážať severokórejské uhlie, čím znížila hodnotu exportu Severu tejto komodity z jedenej miliardy ročne na 400 miliónov.
  • Tento mesiac Čína zmrazila aktíva štyroch kórejských firiem a 14 fyzickým osobám, ktorým zároveň zakázala aj vycestovať na svoje územie.

Avšak je treba podotknúť, že sankcie a embargá mohli platiť na Severnú Kóreu v minulosti. Vtedy sa dalo za potravinovú pomoc donútiť režim kapitulovať, dnes je táto krajina ekonomicky najsilnejšia vo svojej histórii a aj keď ochladenie obchodných vzťahov s Čínou bolí, nie tak, aby Kimov režim upustil od svojho jadrového programu.

Severná Kórea vyrába väčšinu svojej elektrickej energie z uhlia, ale armáda bude závislá od nafty a benzínu, ak dôjde k vojne. Čína však dodávky ropy v objeme 3,7 milióna barelov ročne zrejme nezastaví, pretože vidí len malú možnosť, že by to Kóreu presvedčilo, aby sa vzdala jadrového programu a tiež Peking nestojí o miesto na zozname nepriateľov Severnej Kórei, ak by k vojne naozaj došlo.

Použitie zbraní

Ameriku ešte viac ako samotný jadrový program znervózňuje fakt, že Kórea sa rapídne blíži k schopnosti tieto zbrane aj nasadiť. Avšak ak sa bavíme o vojne na Kórejskom polostrove, bude to prehliadka hlavne severokórejského delostrelectva.

Väčšina zbraní bola získaná zo Sovietskeho zväzu počas studenej vojny, hoci niektoré z nich boli navrhnuté a vyrobené v Severnej Kórei. Problémom je, že väčšina týchto zariadení je zastaraná.

Ako Severná Kórea vyvíjala svoj jadrový program, vyčlenila viac zdrojov na technológiu balistických rakiet ako na svoje konvenčné zbrane a nechala ich, aby sa dostali do havarijnej situácie. To, že sú zle udržiavané a zriedka aktualizované, neznamená, že nie sú funkčné. Môžu stále spôsobiť obrovské množstvo škôd.

Údaje o vojenských spôsobilostiach Severnej Kórei sú neurčité. (V skutočnosti sa všetky údaje chápu ako odhady.) Napriek tomu podľa Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie má Severná Kórea približne 21 000 kusov delostrelectva. Patrí sem aj zmes samohybných a vlečných poľných zbraní, raketometov a mínometov.

V roku 2016 mala Severná Kórea približne 8 500 samohybných a vlečných diel (prvé nevyžadujú prepravu vozidlom, tie druhé áno).

Všeobecne platí, že novšie delostrelectvo s väčšími kalibrami môže vypáliť svoju muníciu ďalej. Vlečné delá 122 mm, ktoré sú menšej ráže, majú maximálny dostrel približne 10 – 15 kilometrov. Väčšie kalibrované samohybné zbrane, ako napríklad 170 mm M-1989, môžu dostreliť až 40 kilometrov, čím sa Seoul nachádza priamo v dosahu tých, ktoré sú umiestnené v blízkosti demilitarizovanej zóny. Severná Kórea má tiež 130 mm a 152 mm samohybné a vlečné zbrane, dostrel ktorých je rozdielny a môže sa rozšíriť pomocou raketovej munície.

Väčšie a dlhšie zbrane majú svoje nedostatky. Majú pomalšiu rýchlosť streľby a vyžadujú dlhší čas na opätovné nabitie. Niektoré z menších zbraní v Severnej Kórei môžu vypáliť až 8 – 10 nábojov za minútu, zatiaľ čo veľké zbrane môžu vypáliť iba 1 až 2 náboje za minútu.

Viac raketových striel

Ďalším typom konvenčného delostrelectva v arzenáli Severnej Kórei je raketomet alebo MRL (po anglicky multiple rocket luncher). Majú väčší dostrel, ale sú pomalšie a menej presné. Medzinárodný inštitút strategických štúdií odhaduje, že Severná Kórea má 5 100 kusov MRL v rozmedzí od 107 mm do 300 mm.

Niektorí odborníci majú podozrenie, že 300 mm platforma MRL je schopná niesť jadrovú zbraň; Pakistan dokonca tvrdí, že dokáže prostredníctvom svojho MRL nasadiť malé jadrové zbrane. Severná Kórea by samozrejme najprv musela mať zbraň dostatočne malú na to, aby sa do nej jadrová hlavica dostala. Zatiaľ neexistuje dôkaz, ktorý by naznačoval, že to môže urobiť.

Vzduch

Severokórejská letecká sila nie je dostatočná. Najmodernejšie lietadlo je MiG-29, ktorý bol navrhnutý v 70-tych rokoch 20. storočia a uvedený do prevádzky bol na začiatku osemdesiatych rokov 20. storočia. Mnohé z kórejských lietadiel sú ešte staršie.

Strely zem vzduch (SAM – surface-to-air missile) a protilietadlové delostrelectvo sú spôsob, akým vojsko kompenzuje zastaranosť svojej leteckej jednotky. Na Severe sa nachádzajú rôzne druhy týchto zariadení. Niektoré príklady z nich zahŕňajú:

SA-4: Mobilný systém určený na zacielenie vysoko lietajúcich bombardérov. Model SA-4 má dosah približne 34 míľ a údajne dosahuje výšky približne 80 000 stôp.

SA-5: systém strednej až vysokej nadmorskej výšky s relatívne dlhým minimálnym dosahom približne 37 míľ. To obmedzuje systém na zábery s pomerne veľkými cieľmi v rozsahu až 155 míľ.

SA-17 Gadfly: Tento systém má štyri rakety položené na sebe a na raketomete. SA-17 údajne má dosah asi 19 míľ a nadmorskú výšku 46 000 stôp. Spúšťač i radarový systém sú mobilné.

Žiadny z týchto jednotlivých systémov by nezastavil letecké sily USA. Ale spolu vytvárajú sieť dobrých obranných schopností. Ich hodnota vyplýva z množstva a usporiadania, konfigurácie.

Vzhľadom na rozsah a nadmorskú výšku tieto tri systémy SAM ohrozujú strategické bombardéry USA. Ale Severná Kórea disponuje aj inými SAM. V skutočnosti je podozrenie, že má batériu SAM porovnateľnú s ruským modelom S-300 – podobný prístroj bol zaznamenaný počas vojenskej prehliadky v roku 2010. S-300 je rozsiahly SAM vyvinutý v Sovietskom zväze v roku 1979, ale bol neustále upravovaný a modernizovaný. V závislosti od konkrétneho modelu môže mať dosah až 190 míľ.

Okrem systémov SAM sa tiež verí, že Severná Kórea má 11 000 protilietadlových zbraní, ktorých kalibre sa pohybujú od 14,5 mm do 100 mm. Rovnako ako u delostrelectva, rýchlosť streľby sa znižuje, keď sa zvyšuje kaliber. Zbrane 14,5 mm – ZPU-1, ZPU-2 a ZPU-4 – môžu vystreliť približne 450 až 600 nábojov za minútu. 100 mm KS-19 však môže vypáliť len asi 15 kôl za minútu.

Slovensko spí

Možno by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že kórejská kríza sa našej podtatranskej krajiny týka len okrajovo a že eskaláciu napätia pocítime len na cene benzínu a nafty, no hrozba tkvie v postojoch Slovákov. Ak vojna vypukne, internet opäť zaplavia názory, že Amerika zas bombarduje nevinnú krajinu. Pritom na rozdiel od Iraku bude mať prípadný zásah proti Severnej Kórei oveľa zrozumiteľnejší dôvod. Len ho treba pochopiť a aj bez emócií a vecne vysvetľovať. Namiesto toho slovenské médiá ponúkajú len ideologické reči o Kimovom komunizme.

Na novej hystérii sa bude priživovať iniciatíva za vystúpenie z NATO a je tu možnosť potenciálneho rastu preferencii strán ako je tá Kotlebova. Avšak, keby médiá od začiatku informovali o vývoji rokovaní s Kóreu, mapovali jednotlivé hrozby, ktoré Kimov režim prináša, a nezameriavali sa len na konštatovania, že Severná Kórea opäť testovala raketu, ale padla im do mora, boli by slovenskí občania oveľa informovanejší a pripravenejší.

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148449x
Priemerná čítanosť článkov: 6454x

Autor blogu

Kategórie