Založ si blog

Ako poslanci za naše peniaze nepracujú, diel 2.

  • Trilógia poslaneckej dochádzky
  • Poslancom sa nechce chodiť na hlasovania
  • Veľká štatistika

 

V prvom diely trilógie o dochádzke poslancov sme sa zaoberali súhrnnou štatistikou ich pracovnej morálky. Špeciálne sme sa zamerali na skupinu nezaradených poslancov, konkrétne najväčších absentérov – Katarínu Macháčkovú, Miroslava Beblavého a Simonu Petrík.

Keďže druhými najväčšími absentérmi sú poslanci z radov opozície, budeme sa venovať tejto skupine a dôvodom ich neprítomnosti na hlasovaniach.

statistika5

Spomedzi poslancov opozície je na tom najhoršie Lucia Ďuriš Nicholsonová, preto začneme jej dôvodmi.

statistikatop10

Upozorňujem, že štatistika nehodnotí kvalitu jednotlivých poslancov na základe dochádzky. Iba analyzujeme dôvody neprítomnosti poslancov, čo sa v niektorých prípadoch ukázalo ako veľmi prospešné, pretože mnohokrát sa ukázalo, že odôvodnenie absencie bolo neadekvátne.

Lucia Ďuriš Nicholsonová 198 zmeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

 

nicholson1 nicholson2

 

Pani poslankyňa, ako iste všetci dobre vieme, počas funkčného obdobia priviedla na svet dieťa. Jej syn prišiel na svet 1. 9. 2016 a pani poslankyňa odmietala možnosť ísť na materskú dovolenku, a tak už päť dní po pôrode viedla schôdzu. Podľa môjho názoru si mala zobrať matkám zákonom priznané voľno, ale to je vedľajšie. Podobne ako Simona Petrík z prvého dielu, je to jedna z matiek, ktoré nás presviedčajú, že žena má právo byť so svojim dieťaťom, hoc aj v práci. U Simony Petrík sa však ukázalo, že svoje povinnosti skĺbiť nevie, a preto má veľa vymeškaných hlasovaní. Poďme sa pozrieť na podpredsedníčku Národnej rady Ďuriš Nicholsonovú.

Ako vidíme nižšie, 27. 4. 2016 prišla pani poslankyňa až na poobedné hlasovanie, čo robila doobeda, nevieme.

nicholson3

16. 6. bola doobeda v parlamente, no poobede už na hlasovanie neprišla

 

nicholson4

Po pôrode a povedzme malom škandále, ktorý spočíval v tom, že sama Lucia Ďuriš Nicholsonová chcela ísť po pôrode do práce a keď išla, tak sa na to sťažovala, si zobrala voľno. Vynechala prakticky celú 9. schôdzu parlamentu a časť desiatej schôdze. Keby nebola tvrdohlavá, mohla s malým ostať doma bez škandálu. Z tohto obdobia pochádza najväčšia časť jej vymeškaných hlasovaní. Tento dôvod neprítomnosti na hlasovaní je opodstatnený, dokonca si ani nemyslím, že sa mala vzdať kandidatúry, keď vedela, že je v požehnanom stave. Myslím si však, že nemala chcieť post podpredsedníčky parlamentu, určite by opozícia našla vhodného kandidáta.

Inak Lucia Ďuriš Nicholson chodí poctivo do parlamentu, no štatistika bola robená z vymeškaných hlasovaní bez ohľadu na dôvod, preto do nej dostal aj predseda parlamentu Danko (o tom však viac v tretej časti trilógie).

Martin Poliačik 195 vymeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

poliacik1

poliacik2

Pán Poliačik bol len raz chorý a tiež len raz na služobnej ceste. Kde sa potom nabralo 195 vynechaných hlasovaní?

  1. 10. ste neboli doobeda v robote, kde ste boli? Premeškali ste 28 hlasovaní. Dospávali ste akciu s Palom Sibylom (riaditeľ nadácie Zastavme korupciu) a Michalom Pastierom v Prahe?

poliacik9

poliacik8

20. 10.?

poliacik10

Nižšie vidíme, že hoci pán Poliačik 18. 4. v parlamente bol, poobede už nehlasoval. Taktiež neprítomnosť 22. 4. nemáme oficiálne vysvetlenú (my občania, my zamestnávatelia poslancov v prenesenom slova zmysle).

poliacik3

Zaujímavý je deň 27. 4.

poliacik4

Ráno pán poslanec hlasuje, okolo obeda neprítomný a potom večer už zase hlasuje. Evidentne neprítomnosť mnohých spôsobila, že sa muselo hlasovať až večer, napríklad o zdravotnom poistení. Jasné, zrejme si niektorí urobili obedovú prestávku.

 

  1. 6. doobeda nehlasujeme, poobede už hlasujeme?

poliacik5

Adriana Pčolinská 180 vymeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

pcolinska1

Pani Pčolinská bola v septembri chorá. Áno, poznáme to všetci, keď sa neviete tri týždne zbaviť angíny, chrípky a podobne. Vzhľadom na to, že nenachádzam indície o tom, že by pani Pčolinská neležala doma v posteli a nekurírovala sa, mám za to, že počet vymeškaných hlasovaní bol spôsobený práve chorobou.

Pred chorobou a aj po nej naozaj poctivo hlasovala a bola prítomná v parlamente.

 

Jana Nehézová 178 vymeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

nehezova1

Poslankyňa patriaca do tábora Kotlebovcov vymeškala veľa hlasovaní zo zdravotných dôvodov. Avšak taktiež ako v prvom diely v prípade pani Macháčkovej je potrebné sa zamyslieť, či iné pracovné povinnosti sú dôležitejšie ako účasť na hlasovaní v NR SR a či by sa nemala vzdať funkcie v úrade Banskobystrického samosprávneho kraja a taktiež odmietať ponuky na predsedníčku výberových komisií. Kvôli výberovému konaniu premeškala hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Naozaj bolo výberové konanie dôležitejšie?

Navyše, máme tu nejaké nezrovnalosti, resp. neospravedlnené neúčasti.

nehezova2

Taktiež badať trend, že doobeda hlasujem a poobede už idem domov, samozrejme, bez ospravedlnenia, veď sa hlasuje „len“ o zrušení Mečiarových amnestií.

nehezova3

Veronika Remišová 158 vymeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

remisova1

remisova2

Jednotka na Matovičovej kandidátke ma pred napísaním blogu veľmi dôrazne upozorňovala, že jej vymeškané hlasovania sú následkom úrazu a dvoch služobných ciest.

Oficiálne Veronika Remišová absolvovala jednu služobnú cestu. Tá druhá záležitosť, ktorú má vedenú ako dôvod neúčasti, sa týka návštevy centrály NATO a nebola oficiálnou záležitosťou poslanca Národnej rady. Osobne mám za to, že pozrieť si centrálu NTAO môže byť veľmi zaujímavá voľnočasová aktivita, ale vzhľadom na to, že bezpečnosť nie je obor poslankyne Remišovej a nepôsobí v žiadnom parlamentnom výbore, ktorý by sa bezpečnosťou zaoberal, beriem to ako výlet, ktorý mala riešiť vo voľnom čase, a nie počas hlasovania.

Ak ju tak veľmi zaujíma NATO, kde bola 14. 6. o 16:35? V ten deň v parlamente bola, pretože zopár krát hlasovala a dokonca sa zúčastnila aj na tlačovke.

remisova3

Zaujímavý deň 23. 9. O tretej pani poslankyňa hlasuje, že nechce, aby schôdza pokračovala aj po 16. hodine, lebo asi padla. Avšak návrh neprešiel, napriek tomu sa už na hlasovanie o vyslovení nedôvery Kaliňákovi nedostavila.

remisova4

Pri pani Remišovej sú zaujímavé ešte dve veci. Jednou je, že sa až 116-krát zdržala hlasovania a 158-krát bola neprítomná a 14- krát nehlasovala; 261-krát nevyjadrila teda svoj názor, z 599 hlasovaní. To je viac ako v polovici prípadov.

Druhá zaujímavosť sa týka toho, že takmer na každé hlasovanie mešká. Možno je to domnienka, no podľa zoznamu to je zvyčajne tak, že prvé hlasovanie má „neprítomná“ a druhé už hlasuje. Vždy je to na začiatku hlasovania počas jednotlivých častí dňa. Pani Remišová bude zrejme nedochvíľna. Pre ilustráciu uvádzam len zopár príkladov.

remisova5

remisova7

Pani Remišová je síce aktívna, čo dokazujú nespočetné tlačové konferencie atď., avšak nevyjadruje názor hlasovaním. Hlasujem „za“ alebo „proti“, výnimočne použijem „zdržať sa“ alebo nehlasujem. Avšak pani Remišová na môj vkus príliš často nevyjadrí názor k prerokovávanej veci.

Martin Fecko 150 zmeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

fecko1

Tak už len pri pohľade na oficiálne dôvody ma premkol pocit, že pán Fecko má dôležitejšiu prácu ako hlasovať v parlamente. Pohreb beriem, zdravotné dôvody beriem. Ale toľko mimoparlamentných pracovných rokovaní ma privádza k jedinému záveru. Pán Fecko, vyberte si, čo chcete robiť.

Martin Klus 147 vymeškaných hlasovaní

Oficiálne dôvody:

klus1 klus2

Čo povedať k pánovi Klusovi. Nuž, samozrejme, oficiálne pracovné cesty uznávame a ostatné ospravedlnenia si preberieme.

Na rozdiel od pani Remišovej má pán Klus k bezpečnosti bližšie, takže to, čo u Remišovej považujeme za výletík, u pána Klusa akceptujem. Či aj vy, nechám na vás.

Stále zastúpenie SR pri EÚ a aj rokovanie v Bruseli je taktiež vyplývajúca problematika z pôsobenia pána Klusa vo výbore pre európske záležitosti (podpredseda).

Banskú Bystricu si pán Klus mohol odpustiť, resp. mal sa vzdať tamojšieho mandátu.

Poslednú OECD záležitosť tiež beriem.

 

Záver

Z toho, čo sme dnes zhodnotili, vidieť, že niektorí poslanci doplácajú na kolíziu iných rokovaní na európskej úrovni s rokovaniami v NR SR, ale taktiež sme jasne videli, že niektorí poslanci majú „lepšie“ veci na práci ako venovať sa parlamentu.

V poslednom diely trilógie sa pozrieme na koalíciu a jej najväčších „vymeškávačov“. Určite nás budú zaujímať Csefalvayová, Šebej (obaja Most – Híd), Danko (SNS), Mojš, (Smer) a možno niečo navyše.

 

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148442x
Priemerná čítanosť článkov: 6454x

Autor blogu

Kategórie