Založ si blog

Mediálna manipulácia v kauze bitky Paškovcov

Koľkí z vás za rozčúlili, keď si prečítali, že sudca odmietol obžalobu na Paškovcov, kvôli bitke v Košiciach? Asi väčšina, lebo médiá to tak naservírovali. Sudca v skutočnosti rozhodol správne a vysvetlíme si prečo.

 

Nebudem vás zdržiavať tým, čo sa stalo pred rokom v Košiciach, viete si to vygoogliť. Rovno prejdem k uzneseniu samosudcu v Košiciach, ktoré vyvolalo toľko emócii.

Samosudca uznesením odmietol obžalobu bratov Paškovcov z mnohých dôvodov. Všetky sa týkali pochybenia vyšetrovateľa a tým aj prokurátora, ktorý sa s „nedokonalým“ spisom rozhodol podať obžalobu a nedal to vyšetrovateľovi prepracovať.

Správy z médií, ktoré vyvolali toľké vášne.

dennikn hn rtvs sme

Rozdiel medzi žalobou, ktorá je len v civilnom práve a obžalobou, ktorá je v trestnom práve nebudeme denníku SME ani vysvetľovať, lebo to už je vrchol nekompetentnosti.

Samosudca rozhodol uznesením o odmietnutí obžaloby podľa §241 ods. 1 písm. f Trestného poriadku :  Obžalobu podanú na súde pre prečin a zločin s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou osem rokov preskúma samosudca a podľa jej obsahu a obsahu spisu obžalobu odmietne a vráti vec prokurátorovi, ak zistí závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu.

Urobil veľmi dobre, lebo obžaloba evidentne nespĺňala to, čo mala. Zato ale nemohol sudca, ktorého na sociálnych sieťach všetci lynčujú. Môže za to prokurátor, ktorý sa rozhodol zobrať spis od vyšetrovateľa a ísť s ním na súd.

Ak by naopak súd prijal obžalobu, otvoril hlavné pojednávanie a neskôr by advokát obžalovaných poukázal na porušenie práv jeho klientov, súd by ich musel oslobodiť a krajský súd by to musel potvrdiť. Alebo by napriek zlej obžalobe a porušeniu práv obžalovaných vyniesol odsudzujúci verdikt a obžalovaní by sa obrátili na Ústavný súd a potom do Štrasburgu a dostali by ešte aj od Slovenskej republiky peniaze zato, že boli odsúdení na základe nezákonných dôkazov. Pred týmto všetkým nás ochránil sudca z Košíc napriek tomu, že vedel, že nekompetentné média, ktoré o práve nemajú ani šajnu ho budú lynčovať.

Teraz spis dostal opäť prokurátor a môže ho prepracovať tak, aby obstál pred súdom. Napriek tomu, že všetci na základe videozáznamu vieme, že Paškovci sú vinní, súd musí rozhodovať len na základe dôkazov, ktoré obstoja.

Ak súd v uznesení tvrdí, že znalci sa neoboznámili so záznamom môže mať pravdu. Doktor Lipšic síce tvrdí a vycapuje na Facebook uznesenie o pribratí znalcov, v ktorom sa píše, že im bude doručený celý spis, to ale nemusí korešpondovať s realitou.

Realita je taká, že vyšetrovatelia posielajú znalcom spis občas bez videí lebo zabudnú priložiť CD, občas priložia len jedno video, napriek tomu, že ich existuje viac atď. Všetko je to chyba a nedbalosť vyšetrovateľa. (toto je príklad z praxe, ktorý sa naozaj stáva, naposledy pred dvomi týždňami)

Nikto z médií nenapíše, že sudca rozhodol veľmi dobre, keď nedostatočnú obžalobu odmietol a nechávajú ľudí nadávať na systém súdnictva. Naše súdy nie sú dokonalé, ale takýmto fušeráctvom novinárov sú vykresľované oveľa horšie, aké v skutočnosti sú.

Radovan Choleva, ktorý píše stĺpčeky pre Denník N sa pýta, ako by mala vyzerať objektívna správa. Tak si to teraz mohol prečítať. Takto…lenže to by musel on a novinári vedieť aspoň čo to o slovenskom právnom systéme, alebo by museli prehltnúť svoje ego a konzultovať vec s externým právnikom.

Médiá manipulujú náladami Slovenska a necítia potom žiadnu zodpovednosť za nárast extrémizmu. Je to smiešne. Nie sú jediným vinníkom, lebo politické prostredie na Slovensku tomu výrazne prispieva, ale novinári a ich nekompetentné komentovanie udalostí majú svoj diel viny.

 

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148874x
Priemerná čítanosť článkov: 6473x

Autor blogu

Kategórie