Založ si blog

Beblavého lži o privatizácii nemocníc

Poslanec Miroslav Beblavý mal dnes (streda) tlačovú konferenciu, na ktorej sa tváril, že odhalil pripravovanú privatizáciu štyroch nemocníc. Prosím, nenaleťme mu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa má viac záväzkov ako majetku, má negatívne čisté obchodné imanie. Je to spoločnosť v kríze a dostala sa do nej aj kvôli predchádzajúcemu nekompetentnému vedeniu. Je predlžená. Spoločnosť v takejto kríze nemôže normálne fungovať, preto je potrebné jej finančnú krízu riešiť.

Je na to niekoľko spôsobov.

Štát by mohol poisťovni požičať, no Európska únia nerada vidí takúto štátnu pomoc, dokonca ju zakazuje.

Zdravotná poisťovňa by mohla vložiť hotovosť, lenže hotovosť nemá.

A posledný spôsob je navýšiť základné imanie a to tak, že urobí presne to, čo urobila, vloží do základného imania akcie nemocníc. Stačili na to štyri nemocnice. Inak sa jej kríza vyriešiť nedala.

Miroslav Beblavý však na tlačovke tento stav zamlčal a namiesto toho hovoril o tom, že poisťovňa to urobila preto, aby sa dalo na nemocnice menej dohliadať.

Otázka na pána Beblavého by mala teda znieť takto: Ako má poisťovňa inak vyriešiť svoju krízu? Má si kúpiť tlačiareň a tlačiť vlastné peniaze? To Európska centrálna banka nevidí rada, myslí si totiž, že má na to monopol. Takže keď už tá kríza tu je, čo mali robiť? Inak sa to urobiť nedalo. Naozaj nedalo.

Navyše ma celkom zaráža ideologický aspekt. Pán Beblavý sa tvári ako pravičiar, nerozumiem preto, prečo by mu nejaká potenciálna privatizácia nemocníc mala prekážať, veď aspoň by sa potom nedostávali do takýchto dlhov, nie?

 

Aktualizované 11:45 : Beblavý v blogu píše : „Presun akcií nerieši platobnú schopnosť VŠZP a je len účtovným trikom. Ak sa nemocnice nebudú následne privatizovať, tento krok neprinesie poisťovni novú hotovosť.“

Poisťovňa nepotrebuje urgentne riešiť platobnú neschopnosť, potrebuje sa presne účtovne dostať zo situácie, kedy by sama mala podať návrh na konkurz.

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148872x
Priemerná čítanosť článkov: 6473x

Autor blogu

Kategórie