Založ si blog

Zamyslenie nad Mihálovým odchodom alebo Nech žerú, ale nemľaskajú

Jozef Mihál, jeden zo zakladajúcich členov Sloboda a solidarita, opustil stranu. SaS tvrdí, že zo zdravotných , rodinných a časových dôvodov, Mihál tvrdí, že už viac nemôže existovať so Sulíkom, pretože z ekonóma sa zrazu stal expert na islam.

 

Média písali, čo všetko znamená Mihálov odchod, no jedna vec ostala úplne nedotknutá. Jozef Mihál, na rozdiel od niektorých popredných členov SaS, má kam ísť. Ak nebude po roku 2020 poslancom, o svoju existenciu sa nemusí obávať. Má v rukách remeslo, ktoré mu umožňuje zarábať oveľa viac, ako zarába poslanec, a preto je ekonomicky slobodný. Jeho životný štandard sa nezníži, naopak. V oblasti daňového poradenstva môže zarobiť niekoľkonásobne viac. Táto sloboda mu dovoľuje riadiť sa svedomím a zdravým rozumom. A on sa svedomím pri odchode zo SaS riadil. Napriek tomu, že rozhodne nie som jeho fanúšikom, Mihálove rozhodnutie oceňujem.

K čomu by sa asi tak vrátili Lucia Nicholsonová alebo Ľubomír Galko? Ako veľmi by sa znížil ich príjem a životný štandard, keby odišli zo strany, po roku 2020 by už neboli poslancami a vrátili by sa k svojim povolaniam? Samozrejme, nejde len o finančné príjmy, ale napríklad taký Galko, ktorý je posadnutý svojou osobou, by bez mediálnej pozornosti zhynul na márnivosť. Nehovoriac o Martinovi Poliačikovi, ktorý by s príjmom učiteľa urobil poriadne škrt v rodinnom rozpočte. Na rozdiel od Nicholsonovej má vysokú školu, a teda aj šance na uchytenie väčšie. Navyše je slobodný v tom, že má ponuky z iných politických hnutí.

Je veľmi dôležité sledovať dianie v SaS. Sú v ňom ľudia, ktorí ostávajú so Sulíkom aj kvôli presvedčeniu, že predseda koná správne, a teda by mali byť podrobení rovnakej kritike ako ich predseda. A potom sú tam ľudia, ktorí neodídu, lebo nemajú inú alternatívu. Ale sú tam aj takí, ktorí odchod zvažujú. Mihál je prvý a asi nie posledný, kto zodvihne kotvy a opustí stranu, ktorá mala ambíciou postaviť po voľbách 2016 premiéra.

Zo strany, ktorá ako liberálna mala svoj okruh voličov, odchádza ťažko nahraditeľný človek. Zrejme jediný skutočný odborník. Môže za to presvedčenie Richarda Sulíka, že dôležité je ovládnuť Slovensko, a nie byť stranou, ktorú môžu voliť liberálne zmýšľajúci voliči.

Na jednej strane uznávam, že v politike platí, že morálny má byť cieľ a cieľ svätí prostriedky, čo neplatí v bežnom živote občanov, od ktorých sa vyžaduje imperatív morálnosti prostriedkov aj cieľov. No pri Sulíkovi pochybujem o morálnosti cieľa, rovnako ako pochybujem o morálnosti cieľov Smeru, Sme rodina, OĽaNO, SNS… Pri Kotlebovi nepochybujem, pretože cieľ „osvietená diktatúra“, ktorá bude zakazovať divadelné predstavenia a mať pocit, že Slovensko je silnejšie bez EÚ, jednoducho nie je morálny cieľ, ale utópia, ktorej ľudia chcú veriť, ale nikdy nenastane. Mne totiž matematicky nevychádza, aby sa armáda Slovenskej republiky bez spojenca ako je NATO ubránila komukoľvek s výnimkou San Marína, Monaka a Andorry. Ale to už je o inom.

Väčšina Slovákov zrejme volí podľa morálnosti cieľa a je ochotná prehliadať nemorálnosť prostriedkov. Ale to ešte neznamená, že spôsoby nie sú dôležité. Ako sa hovorí: „Nech žerú, ale nech pritom nemľaskajú.“ A to sa zatiaľ nepodarilo žiadnej politickej garnitúre na Slovensku.

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148787x
Priemerná čítanosť článkov: 6469x

Autor blogu

Kategórie