Založ si blog

Kto je kriminálne závadová osoba, Marián K. alebo Daniel L. ?

V tomto blogu mi naozaj nejde o subjektívne hodnotenia morálky Mariána Kočnera a Daniela Lipšica, ale len o pojem „kriminálne závadová osoba“, ktorý je terminus technicus a jeho použitie by malo byť preto podložené faktami a nie dojmami.

Daniel Lipšic na svojej tlačovej besede pred prezidentským palácom 14.3.2017 povedal, že okolo kauzy Čistého dňa sa motá „kriminálne závadová osoba“ Marián K.

Nie je známe, že by voči Mariánovi Kočnerovi bolo vedené trestné stíhanie. Ale voči Danielovi Lipšicovi, ktorý tento policajne slangový výraz, ktorý je prežitkom socializmu použil, sú vedené až dve trestné stíhania a vzhľadom na jeho neoprávnenú manipuláciu so zdravotnou dokumentáciou pána Tománeka, ktorou porušuje ustanovenia paragrafu 49 zákona o zdravotnej starostlivosti, by malo byť vedené aj tretie trestné stíhanie. Takže ak by sme pojem kriminálne závadová osoba používali na základe faktov, tou osobou je Daniel Lipšic.

Pojem „kriminálne závadová osoba“ prischol Mariánovi Kočnerovi zrejme preto, že jeho meno je vedené v tzv. mafiánskych zoznamoch. Vtedajší prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak sa k tomu vyjadril takto:

„V Policajnom zbore nebol vydaný interný pokyn ani rozkaz k tvorbe tzv. mafiánskych zoznamov zoradených podľa príslušnosti k určitej zločineckej skupine,“… „Policajný zbor tvorí registráciu záujmových osôb v inej forme a v inej štruktúre, ktorá je nevyhnutná na plnenie služobných úloh jednotlivých súčastí polície“. Kto za ich autorstvom stojí teda nie je známe.

Reakcia samotného Mariána Kočnera v dobe, keď vyšiel druhý mafiánsky zoznam: „Viem o tých zoznamoch. Predtým som bol na takom zozname zaradený medzi sýkorovcami a teraz medzi piťovcami. Bojím sa o život, pretože jedna skupina môže odo mňa chcieť „výučné“ a druhá „prískočné“. Preto chodím na opancierovanom aute a s ochrankou. Ak by však niekto robil zoznam bielych golierov a zlodejov počas všetkých doterajších vlád na Slovensku, môžem zopár mien dodať“.

Žijeme v dobe, kedy sa slovné spojenia, ktoré sú terminus technicus používajú v slangovej reči (napríklad Lipšic používa označenie korunný svedok v súvislosti s Holúbekom, pritom význam pojmu korunný svedok je spolupracujúci obvinený) a na základe dojmov a nie faktov.

 

Tragikomédia Kordovej vulgárnosti a Kollárových ritiek

18.11.2017

Je tragikomické, že sa pána Kordu v kauze „Me Too“ zastal práve Boris Kollár. Málo verejne činných osôb totiž prejavuje tak málo úcty k ženám ako práve predseda parlamentnej strany Sme rodina. Kauza okolo správania sa pána Eugena Kordu k ženám, ktorú vo svojom blogu vytiahol Rado Ondrejíčka, nie je zďaleka podobná tým, ktoré sa v posledných dňoch prevaľujú [...]

Prečo by mali byť Marián Kotleba odsúdený a ĽSNS zrušená

02.08.2017

Často sa pri diskusiách o zrušení ĽSNS jej priaznivci odvolávajú na demokraciu a na právo slobodne vyjadrovať svoj názor či v horšom prípade svoje politické presvedčenie. Dnes sa budem snažiť prispieť do diskusie dôvodmi, prečo nie je popieraním demokracie brániť sa proti nedemokratickým prvkom. Aharon Barak sa narodil v roku 1936 v Litve. Po emigrácii cez Maďarsko [...]

Bezzubé brechanie poslankyne Remišovej na Ficovu Karavánu

27.06.2017

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová napísala v nedeľu večer status na sociálnu sieť, v ktorom obviňuje premiéra Roberta Fica, že nebojuje za slovenské záujmy na európskej pôde, pretože nepresadzuje premiestnenia Európskej liekovej agentúry z Londýna do Bratislavy. Nebudem polemizovať, či Robert Fico bojuje vo všeobecnosti za slovenské záujmy, lebo účelom toho blogu [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 148439x
Priemerná čítanosť článkov: 6454x

Autor blogu

Kategórie